İstridiye böreği - Kriaukles formos pyrageliai

 

©Jolita Koruklu
Turkish cuisine are proud of their numerous borek recipes. I like these ones as they look quite pretty and are delicious. You need ready made dough called - yufka which is usually sold in every Turkish shop or street market. There are women who make their own yufka, but it is a work that requies experience and a lot of patience. That is why I choose ready made. 
Istridiye means "oyster" and this borek takes the name from its shape. It is not difficult to make but to make it even easier, I took some photos during the process. So have a look at the bottom of the post. 

"Oyster" borek with potato filling

makes 8

What you need:

2 yufka sheets
50 g butter
50 ml water
some oil for brushing pastries

filling:
1 large potato
2-3 tbsp olive oil
1 onion
1 garlic clove
1 large tomato
salt and black pepper
a pinch of dried thyme
about 20 g of any melting cheese
2 tbsp finely chopped parsley

What you have to do:

Peel, wash and cut potato in cubes. Put it in a pot and cover with water. Boil for 10-15 min until soft, then drain and transfer into a bowl. Use a fork to mash them. Cool it.
Peel and finely chop onion, garlic and tomato. Preheat a pan with some olive oil and add onion, garlic. Sautee for 3 minutes. Then add tomato, salt, black pepper, thyme. Cook for 2 more minutes. Transfer into a bowl with potatoes. Mix it and add some parsley, grated cheese. Mix it well again.
Cut yufka sheets into quarters,so you end up with 8 pieces. Melt butter and mix it with water. Brush each piece with this mixture. Start with a round side and push it to the corner. You will have a kind of bunny ears or a bow tie, then push those two sides next to each other. Add a tablespoon of a filling and roll it to the top. Turn it upside down so the ruffled side would be visible. 
Preheat the oven up to 180C. Arrange the pastries on a baking sheet and generously brush with oil. Bake in the oven for about 30 minutes until golden brown. Serve warm or cold with salad or just tea. Enjoy!


©Jolita Koruklu
 Istridiye boregi arba pažodžiui verčiamas austrių pyragėlis. Dėja austrių šiame pyragėlyje nėra, nes pavadinimas siejamas su forma, kuri nors ir atrodo gana sudėtinga, tačiau yra labai lengvai pagaminama. Žinoma pyragėliams reikia jau paruoštos tešlos, kuri Turkijoje vadinama yufka ir yra baklavai naudojamos filo tešlos giminaitė, tik šiek tiek storesnė. Įdarai gali būti įvairūs, tačiau šiandien pasirinkau bulvių įdarą. Taigi vienas du ir pyragėliai paruošti. Puikiai tiks mergaitiškiems pasisedėjimams ar vakarėliui, kad ir ateinantį ketvirtadienį žiūrint Euroviziją.

Pyragėliai su bulvių įdaru


(8 pyragėliai)

Reikia:


2 yufkos apvalių lakštų
50 g sviesto
50 ml vandens
šiek tiek aliejaus aptepimui

įdarui:
1 didelė bulvė
2-3 valg.š. alyvuogių aliejaus
1 svogūnas
1 česnako skiltelė
1 didesnis pomidoras
druska ir pipirai
žiubsnelis džiovinto čiobrelio
apie 20g fermentinio sūrio
2 valg.š. smulkintų petražolių

Gaminam:


Pasiruoškite įdarą. Bulvę nulupkite, nuplaukite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į puodą. Užpilkite vandeniu ir pagardinkite druska. Virkite apie 10-15 min kol visiškai išvirs. Nupilkite vandenį ir perdėkite bulves į dubenį. Šiek tiek atvėsinkite ir šakute sutrinkite. 
Nulupkite ir supjaustykite sovogūną, česnako skiltelę ir pomidorą. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus, sudėkite  svogūną ir česnaką. Pakepinkite apie 3 minutes, tada sudėkite pomidorą. Išmaišykite ir pagardinkite druska, pipirais, čiobreliu. Patroškinkite dar apie 2 minutes, kol pomidorai pradės leistis. Sudėkite apkepintas daržoves į dubenį su bulvėmis. Pagardinkite smulkintomis petražolėmis. Įmaišykite tarkuotą fermentinį sūrį. Išmaišykite.
Apvalų yufkos tešlos lakštą perpjaukite išstrižai į 4 dalis. Viso gausite 8 ketvirtis. Sviestą ištirpinkite dubenėlyje ir įpilkite vandenį. Šiuo mišiniu ištepkite vieną yufkos lakšto ketvirtį. Ilgosios kraštinės vidurį ranka stumkite link smailaus kampo. Gausis lyg kokios 'zuikio' ausys, tada jas suglauskite, krašte uždėkite šaukštą įdaro ir susukite. Apvertus matysis raštas ( žiūrėkite į nuotrauką apačioje), kuris iš dalies primins austrės kriauklę.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Sudėkite pyragėlius ant kepimo skardos ir aptepkite aliejumi ar sviestu. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių kol viršus gražiai paruduos. Pateikite su salotomis ar arbata. Galite valgyti tiek šiltus, tiek šaltus. Skanaus!


©Jolita Koruklu

©Jolita Koruklu

Komentarai