Imam Bayildi - daržovėmis įdaryti baklažanai

Imam Bayildi yra įdaryti baklažanai su pomidorais, svogūnais ir paprikomis. Tai senas Osmanų imperijos laikus siekiantis receptas,  mylimas tiek vegetarų, tiek visavalgių, taip pat yra gausybė gaminimo būdų. Mano anyta gavusi nedidelių baklažanų daro troškinį su tais pačiais produktais ir vistiek vadina tuo pačiu pavadinimu. Baklažanus galima troškinti puode, galima pabaigti kepti orkaitėje, čia jau nuo oro lauke priklauso, noro bei galimybių. Beja, šį receptą rasite ir mano knygoje Turkijos Virtuvė, nes be šio patiekalo neįsivaizduoju turkiško stalo, ypač vasarą ar ankstyvą rudenį, kai pomidorai, paprikos ir baklažanai yra patys skaniausi!

Imam Bayildi - Daržovėmis įdaryti baklažanai


4 asmenims

Reikia:

8 nedidelių baklažanų (arba 4 didesnių)
apie 150 ml alyvuogių aliejaus
2 dideli svogūnai
1 saldžioji paprika
4 dideli pomidorai
2 česnako skiltelės
1 arb.š. džiovinto čiobrelio
druska ir juodieji pipirai pagal skonį
1/2 arb.š. aitriosios paprikos dribsnių (arba pagal skonį)
1 valg.š. pomidorų pastos
2 pomidorai ir 1 žalioji paprika papuošimui(nebūtina)
saujelė petražolių
jogurto ir virtų ryžių pateikimui

Gaminam:

Baklažanų odelę nulupkite juostelėmis, lyg kokį zebrą. Įkaitinkite keptuvę su šiek tiek aliejaus ir apkepinkite iš visų pusių apie 5 minutes kol baklažanai šiek tiek suminkštės. Atidėkite į šalį.
Nulupkite česnakus ir supjaustykite gabalėliais, gabalėlius įspauskite į apkepintus baklažanus (apkepę jie bus gana minkšti).
Nulupkite svogūnus ir supjaustykite pusžiedžiais. Paprikas susmulkinkite. Pomidorus nulupkite ir smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite. 
Įkaitinkite keptuvę su likusiu alyvuogių aliejumi ir apkepinkite svogūnus su paprikomis, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais, čiobreliu. Kepkite apie 5 minutes, tada sudėkite pjaustytus pomidorus, išmaišykite ir kepinkite kol suminkštės, apie 3 minutes. Sudėkite pomidorų pastą, išmaišykite, įpilkite apie 200ml vandens ir patroškinkite apie 5 minutes. 
Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
Dideliame karščiui atspariame inde paskleiskite šiek tiek pomidorų padažo su troškintomis daržovėmis, ant viršaus sudėkite baklažanus, jų vidurį įpjaukite ir šakute šiek tiek praskėskite. Į vidų įdėkite troškintų svogūnų, paprikų ir pomidorų. Ant viršaus uždėkite riekelę pomidoro ir žaliosios paprikos. Likusį troškinį tieisiog paskleiskite tarp baklažanų, pomidorų padažas turėtų pusiau uždengti baklažanus. Apiberkite žiubsneliu druskos (nes baklažanai buvo nesūdyti). Dėkite indą su įdarytais baklažanais į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių.
Pateikite baklažanus šiltus ar net atvėsusius su natūraliu jogurtu ir virtais ryžiais. Prieš pateikiant apiberkite petražolėmis. Skanaus!


Yet another time I made imam bayildi, a classic Ottoman recipe that literally means 'a priest fainted'. He might have fainted because it's so delicious or because of the amount of olive oil is used in the dish. I try to reduce that amount as it's my personal preference but in Turkish cuisine there's always a place for another drop of good olive oil! Enjoy!

İmam Bayıldı - stuffed eggplant with vegetables

serves 4

What you need:

8 small eggplants or 4 larger ones
about 150 ml olive oil
2 large onions
1 sweet pepper
4 large tomatoes
2 garlic cloves
1 tsp dried thyme
salt and black pepper to taste
1/2 tsp red pepper flakes (or to taste)
1 tbsp red pepper paste
2 tomatoes and green pepper to garnish
a handful of parsley
yogurt and rice to serve

What you have to do:

Stripe the eggplants and fry them in a preheated pan with some olive oil on each side for about 5 minutes until they are lightly browned and soft inside. Set them aside.
Peel garlic cloves and cut in small chunks. Push each piece into the eggplant flesh.
Peel and slice onion. Cut pepper into small pieces. Peel and finely chop tomatoes.
Preheat a pan with the rest of olive oil and add onions and peppers. Season with salt and black pepper, thyme, red pepper flakes. Cook for 5 minutes until soften, then add tomatoes, stir and cook for 3 more minutes. Add tomato paste, stir and pour in about 200 ml water.  Cook for 5 more minutes.
Preheat oven up to 180C. 
Pour some tomato sauce from the pan with vegetables on the bottom of the casserole dish. Arrange the eggplants and use a knife to cut into the middle, spread it to make place for vegetables. Add a tablespoon or two into the eggplants. Pour the remaining vegetables and sauce around the eggplants. Add a slice of tomato and green pepper on the top. If nescessary season with some salt. Bake in the oven for about 30 minutes.
Serve warm with some yogurt and boiled rice. Sprinkle with some parsley before serving. Enjoy!


Komentarai