Vištienos plovas už užuolaidų - Perde pilavi

Pažodžiui toks plovas vadinasi plovas už užuolaidų. Tai patiekalas kilęs iš rytinės Turkijos dalies ir jau skaičiuoja kelis šimtus metų. Taip pat pamėgtas ir Osmanų rūmuose. Lankantis Stambule paprasčiausia šį patiekalą rasti restoranuose Fatih rajone, ypač Kadinlar Pazari gatvėje, kurioje yra daugybė restoranų tradiciniais būdais gaminančiais avieną. Gana egzotiška viena miestiečiams, bet turinti savo šarmo.


Vištienos plovas „už užuolaidų“

Perde Pilavı


4 -6 asmenims

Reikia: 

3 vištienos ketvirčiai
2 st ilgagrūdžių ryžių
½ st migdolų be odelės
1 valg.š. sviesto
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
1/3 st džiovintų juodųjų serbentų arba tamsiųjų  besėklių razinų
3 st vištienos sultinio
2 valg.š. citrinos sulčių
½ arb.š. maltų kvepiančiųjų pipirų
¼ arb.š. malto cinamono
Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį

Tešlai:
1 kiaušinis
3 valg.š. natūralaus jogurto arba kefyro
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
1 arb.š. kepimo miltelių
Žiubsnelis druskos
1 ½ st miltų
80g sviesto
Saujelė migdolų papuošimui

Vištienos ketvirčius sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, įberkite žiubsnelį druskos ir virkite apie 40 minučių. Išimkite ir mėsą atskirkite nuo kaulų.
Ryžius nuplaukite ir leiskite vandeniui nuvarvėti. Puode ištirpinkite sviestą ir supilkite alyvuogių aliejų, suberkite migdolus ir juos pakepinkite apie 3 minutes, tada sudėkite ryžius. Pakepinkite apie 2 minutes, sudėkite džiovintus serbentus arba razinas, kvepiančiuosius ir juoduosius pipirus, druskos ir cinamoną. Išmaišykite ir supilkite vištienos sultinį bei citrinos sultis. Puodą pridenkite ir virkite apie 10 minučių, kol sultinys suvirs. Pabaigoje įmaišykite išvirtą vištieną.
Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite kiaušinį, jogurtą ir alyvuogių aliejų iki vientisos masės, tada suberkite kepimo miltelius, druską ir 1 stiklinę miltų. Išmaišykite ir po truputį supilkite likusius miltus. Turite gauti minkštą, tačiau vientisą masę.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. 25 skersmens apvalų karščiui atsparų indą gausiai ištepkite sviestu. Indo dugne išdėliokite migdolus.
Paruoštą tešlą iškočiokite į apvalų apskritimą, kurio skersmuo būtų apie 40 cm. Išklokite tešla sviestu išteptą indą. Tešla turi uždengti indo kraštus ir dar šiek tiek likti už kraštų. Supilkite ryžius su vištiena, tešlos kraštus užlenkite ir jei reikia, šiek tiek patempkite, kad pilnai uždengtų ryžius. Aptepkite tešlos viršų sviestu. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių kol tešla gražiai apkeps.
Išėmus apkepą iš orkaitės, jį apverskite ant lėkštės, papuoškite žalumynais. Pateikite su mėgstamu daržovių troškiniu arba salotomis. 




Komentarai