Pažodžiui toks plovas vadinasi plovas už užuolaidų. Tai patiekalas kilęs iš rytinės Turkijos dalies ir jau skaičiuoja kelis šimtus metų. Taip pat pamėgtas ir Osmanų rūmuose. Lankantis Stambule paprasčiausia šį patiekalą rasti restoranuose Fatih rajone, ypač Kadinlar Pazari gatvėje, kurioje yra daugybė restoranų tradiciniais būdais gaminančiais avieną. Gana egzotiška viena miestiečiams, bet turinti savo šarmo.
Vištienos plovas „už užuolaidų“
Perde Pilavı
4 -6 asmenims
Reikia:
3 vištienos ketvirčiai
2 st ilgagrūdžių ryžių
½ st migdolų be odelės
1 valg.š. sviesto
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
1/3 st džiovintų juodųjų serbentų arba
tamsiųjų besėklių razinų
3 st vištienos sultinio
2 valg.š. citrinos sulčių
½ arb.š. maltų kvepiančiųjų pipirų
¼ arb.š. malto cinamono
Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
Tešlai:
1 kiaušinis
3 valg.š. natūralaus jogurto arba kefyro
2 valg.š. alyvuogių aliejaus
1 arb.š. kepimo miltelių
Žiubsnelis druskos
1 ½ st miltų
80g sviesto
Saujelė migdolų papuošimui
Vištienos ketvirčius sudėkite į puodą,
užpilkite vandeniu, įberkite žiubsnelį druskos ir virkite apie 40 minučių.
Išimkite ir mėsą atskirkite nuo kaulų.
Ryžius nuplaukite ir leiskite vandeniui
nuvarvėti. Puode ištirpinkite sviestą ir supilkite alyvuogių aliejų, suberkite
migdolus ir juos pakepinkite apie 3 minutes, tada sudėkite ryžius. Pakepinkite
apie 2 minutes, sudėkite džiovintus serbentus arba razinas, kvepiančiuosius ir
juoduosius pipirus, druskos ir cinamoną. Išmaišykite ir supilkite vištienos
sultinį bei citrinos sultis. Puodą pridenkite ir virkite apie 10 minučių, kol
sultinys suvirs. Pabaigoje įmaišykite išvirtą vištieną.
Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite
kiaušinį, jogurtą ir alyvuogių aliejų iki vientisos masės, tada suberkite
kepimo miltelius, druską ir 1 stiklinę miltų. Išmaišykite ir po truputį
supilkite likusius miltus. Turite gauti minkštą, tačiau vientisą masę.
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. 25 skersmens
apvalų karščiui atsparų indą gausiai ištepkite sviestu. Indo dugne išdėliokite
migdolus.
Paruoštą tešlą iškočiokite į apvalų
apskritimą, kurio skersmuo būtų apie 40 cm. Išklokite tešla sviestu išteptą
indą. Tešla turi uždengti indo kraštus ir dar šiek tiek likti už kraštų.
Supilkite ryžius su vištiena, tešlos kraštus užlenkite ir jei reikia, šiek tiek
patempkite, kad pilnai uždengtų ryžius. Aptepkite tešlos viršų sviestu. Dėkite
į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių kol tešla gražiai apkeps.
Išėmus apkepą iš orkaitės, jį apverskite ant
lėkštės, papuoškite žalumynais. Pateikite su mėgstamu daržovių troškiniu arba
salotomis.
Komentarai
Rašyti komentarą