Kipro saldėsis - Kibris tatlisi


Turkiškose kavinėse šis desertas vadinamas Kipro saldėsiu, nors tiesą sakant tai pyragas su graikiniais riešutais ir kokoso drožlėmis, vietoje miltų naudojami duonos džiuvesėliai. Žinoma,  tai kepinys nėra be gliutenio, kurį dabar daug kas mini, ir visai ne dietinis kepinys, bet greitai pagaminamas ir skanus pyragas, kuris pamaitins minią ir greičiausiai pasiliks jūsų šeimoje.


Kipro gardėsis

 8 - 10 asmenims

Reikia:


4 kiaušiniai
1 st cukraus
1 st maltų duonos džiuvesėlių
1 st kokoso drožlių
1 st graikinių riešutų
1 st aliejaus
10g kepimo miltelių

Sirupui:
1 st cukraus
1 st vandens

Pudingui:
1l pieno
1/2 cup kukurūzų krakmolo
1 valg.š. miltų
½ st cukraus
200g šalto pieno arba grietinėlės
20 g grietinėlės standiklio
3-4 valg.š. kokoso drožlių papuošimui
1 valg.š. maltų pistacijų papuošimui

Gaminam:


Įkaitinkite orkaitę iki 175°C. 28x28 cm dydžio kvadrato formos kepimo indą patepkite aliejumi.
Dubenyje plakite kiaušinius ir cukrų apie 3 minutes, kol gausis balkšva masė.  Suberkite maltus duonos džiuvesėlius, kokoso drožles, maltus graikinius riešutus, aliejų bei kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite. Dėkite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių, kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis išsitrauks sausas. 
Pasiruoškite sirupą. Cukrų ir vandenį išmaišykite ir užvirinkite. Kai cukrus visiškai ištirps, nuimkite ir atvėsinkite.
Pyragui iškepus, paruoštu sirupu apšlakstykite pyrago paviršių. Leiskite pyragui visiškai atvėsti. 
Paruoškite pudingą. Pieną, krakmolą, miltus ir cukrų išmaišykite ir ant nedidelio kaitrumo ugnies kaitinkite, kol užvirs. Pavirkite dar apie 2 minutes ir nuimkite nuo ugnies. Leiskite pudingui apie 10 minučių atvėsti. Paskleiskite pudingą ant atvėsusio pyrago. Atvėsinkite 1-2 valandas.
Grietinėlę sumaišykite su grietinėlės standikliu ir šaukštu cukraus, išplakite kol sutirštės, apie 2 minutes. Paskleiskite ant pudingi. Viršų apiberkite kokoso drožlėmis ir smulkintomis pistacijomis. Leiskite pyragui dar pastovėti kelioliką minučių , o tada pjaustykite kvadratėliais ir skanaukite. 




Kibris tatlisi- Walnut and coconut cake with milk pudding


serves 8-10

What you need:

4 eggs
1 cup sugar
1 cup breadcrumbs
1 cup coconut flakes
1 cup ground walnut
1 cup oil
10g baking powder

Syrup:
1 cup sugar
1 cup water
Pudding:
1l milk
1/2 cup corn starch
1 tbs flour
½ cup sugar
20 g cream stabilizer
200ml cream or cold milk
3-4 tbsp coconut flakes
1 tbsp pistachio

What you have to do:

Preheat the oven upto175°C. Brush 28x28 cm size square baking tray with some oil.
In a bowl whisk eggs and sugar for 3 minutes. Add bread crumbs, coconut flakes, walnut, oil and baking powder. Mix it well until combined. Pour the batter into a baking tray and bake for 30 min. 
Prepare the syrup. In a pot add sugar and water. Stir a bit, then bring it to boil. Cook for 2 min until sugar dissolves.
When cake is baked, drizzle the syrup over the cake and leave it to cool completely.
Prepare the budding. In a pot mix milk, sugar, corn starch and flour, bring it to boil. Use a whisk to stir it. Bring it to boil and cook for 2 min until thickens. Spread it over the cake. Leave it to cool for 1-2 hours.
Finally whip the cream with cream stabilizer until thick, spread over the cooled cake, sprinkle with some more coconut flakes and pistachios. Cut into squares and enjoy!

Komentarai