Braškinis gėrimas

 


Vasara - tai braškės, na bent jau man visada tai buvo vienas ir tas pats. Išskirus metus Turkijoje, čia vasara yra arbūzinė. O braškes valgome balandžio pabaigoje ir visą gegužę. Kai šią savaitę pamačiau jau trešnes parduotuvėje, tai net išsigandau, vadinasi jau braškės tuoj baigsis ir jų vietą ant prekystalių pakeis kiti vaisiai - trešnės, abrikosai, ankstyvosios slyvos ir galų gale arbūzai su melionais. O realiai dar normaliai mes tų braškių šiais metais ir nevalgėme. Kelis kartus buvau nupirkus, bet tuos kartus viską Emilė suvalgė, mes tik vieną kitą paragavome. Nieko nekepiau ir šiaip negaminau, nors jau seniai galvojau apie salotas su braškėmis ir vištiena iš nerealaus Aušros blogo, bet tikrai labai noriu pagaminti, kol dar braškių metas, tikrai šią savaitę. 
Vakar Turkija šventė Jaunimo ir Sporto šventę, taigi tai metas, kai visi bent jau pusiau nedirbome, kai turėjome laiko visi pabūti kartu, gerti braškių kompotą, pasivaikščioti ir pažaisti parke bei suvalgyti ledų. Tiesa vyras šį gėrimą pavadino hoşaf, kuris iš esmės ir yra kompotas, tik paprastai pateikiamas ne kaip gėrimas, o kaip desertas ar saldus užkandis nedideliuose dubenėliuose. Tradiciškai naudojami džiovinti vaisiai, ypač džiovinti abrikosai ir razinos, tačiau vasaros metu hoşaf verdamas ir iš šviežių vaisių.

Braškinis gėrimas


4-5 asmenims

Reikia:


2 st pjaustytų šviežių braškių
2 l vandens
4 valg.š. cukraus (gali būti ir daugiau, pagal skonį)

Pateikimui:

1 st šviežių braškių
1/2 citrinos sulčių
6-8 šviežių mėtų lapelių
ledo kubelių
apie 1 litro šalto virinto vandens (gali būti gazuotas)

Gaminam:

Braškes nuplaukite ir supjaustykite į 4-5 dalis, sudėkite į puodą, užpilkite 2 litrais vandens ir cukrumi. Virkite apie 10-15 minučių, kol vanduo taps rausvas. Palikite gėrimą atvėsti. 
Į didelį asotį iškoškite gėrimą, virtų braškių jau nedėkite, nes jos bus atlikusios savo darbą, atidavusios spalvą ir skonį. Į asotį supilkite citrinos sultis, sudėkite pjaustytas šviežias braškes, mėtos lapelius. Dar įpilkite virinto vandens arba beskonio gazuoto vandens. Prieš pateikiant supilstykite į stiklines ar taures, įberkite po vieną kitą ledo kubelį. Skanaus!


When I noticed cherries in one supermarket I realized that strawberry season is coming to an end and we haven't had enough of them. I haven't cooked or baked anything. So I saved some berries to make some summery drink and enjoy it during our family time on a day off as May 19th  is Youth and Sport Day here in Turkey.

Strawberry drink

serves 4-5

What you need:

2 cups fresh strawberries
2 l water
4 tbsp sugar (you can add more if you prefer it sweeter)

for serving:

1 cup strawberries
1/2 lemon juice
6-8 fresh mint leaves
ice-cubes
about 1l cooled boiled water or soda

What you have to do:

Wash and slice strawberries. Put them in a pot together with water and sugar. Bring it to boil and cook for 15 minutes. Remove from the heat and leave it to cool. 
Strain the drink into a jar. Discard boiled strawberries.  Add sliced fresh strawberries, mint leaves, lemon juice. Add some cooled water. Add some ice-cubes just before serving. Enjoy!




Komentarai