Bulguro kruopų ir jautienos maltinukai su jogurtu ir špinatais

 

Šis receptas puikiai atspindi pietrytinės Turkijos virtuvę, kur mėgstamos bulguro kruopos, mėsa, o jogurtas bei špinatai visada yra geri draugai. Žinoma viskas gali būti valgoma atskirai, maltinukai gali būti kepami aliejuje, kol gausis traškūs, špinatai pagardinti česnaku ir jogurtu gali būti pateikiamas kaip užkandis, tačiau viskas kartu taip puikiai dera, kad nėra reikalo jų išskirti.  Taip pat neatsisakykite mėtų, nes jos suteikia daug gaivumo ir Vidurio Rytų skonio!

Bulguro kruopų ir jautienos maltinukai su jogurtu ir špinatais

4 asmenims

Maltinukams:

1 st smulkių bulguro kruopų
150 g maltos jautienos
1 svogūnas
¼ arb. š. kvapiųjų pipirų
¼ arb. š. cinamono
1 arb. š. raudonųjų paprikų pastos
1 valg. š. miltų
apie 100 ml vandens
2 valg. š. krakmolo
druska


Padažui:

2 česnakų skiltelės
200 g šviežių špinatų
400 g tiršto jogurto
druska
juodieji pipirai
½ citrinos sulčių
50 g sviesto
1 arb. š. smulkintų džiovintų paprikų
½ arb. š. džiovintų mėtų


Gaminam:

Kruopas suberkite į dubenį ir užpilkite 100 ml verdančio vandens. Išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Palikite išbrinkti 10 minučių.
Nulupkite svogūną ir jį kartu su malta jautiena sudėkite į maisto smulkintuvą, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą vandens ir smulkinkite, kol susidarys labai smulki ir lipni masė. Ją perdėkite į indą su bulgur kruopomis, sudėkite kvapiuosius pipirus, cinamoną, druską, paprikų pastą, miltus. Minkykite rankomis apie 10 minučių, kol masė taps vientisa ir galėsite lengvai suformuoti tešlos rutulį. Jei tešla vis dar trupa, įpilkite kelis valgomuosius šaukštus vandens ir vėl paminkykite. Iš tešlos suformuokite lazdyno riešuto dydžio kamuoliukus. Juos apiberkite krakmolu ir pajudinkite, kad vienodai pasidengtų.
Užvirkite puodą vandens ir įberkite šiek tiek druskos. Sudėkite maltinukus ir virkite apie 6-7 minutes.
Kol maltinukai verda, pasiruoškite jogurto padažą. Nulupkite česnakus. Nuplaukite ir supjaustykite špinatus. Įkaitinkite keptuvę su 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus ir suberkite česnakus. Iš karto sudėkite špinatus. Pagardinkite druska. Pamaišykite ir uždenkite dangčiu. Kepkite apie 2 minutes, tada nuimkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite. Nusunkite susidariusias sultis. Sudėkite špinatus į dubenį ir įmaišykite jogurtą. Pagal skonį pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, įpilkite citrinos sulčių.
Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite smulkintas džiovintas paprikas. Pamaišykite ir nuimkite nuo ugnies.
Lėkštėse paskleiskite jogurto ir špinatų padažą, ant viršaus sudėkite maltinukus, apšlakstykite tirpintu sviestu su paprikomis. Apiberkite džiovintomis mėtomis ar čili pipirais. Patiekite iš karto.


This isn't a traditional Turkish recipe but the one with a twist. Normally these tiny (even smaller) bulgur and meat balls are used in Gaziantep region traditional soup yuvalama ( sometimes the balls are also made with rice), also a similar mix of bulgur and beef is used to make icli kofte. Yogurt mixed with spinach or any other grilled vegetables is also very  common in Turkish homes. When it is all combined, you have a full meal with a touch of Middle Eastern flavors.

Bulgur and beef kofte with spinach and yogurt


( serves 4)

What you need:

balls:
1 cup fine bulgur
150 g ground beef
1 onion
¼ tsp ground allspice
¼ tsp ground cinnamon
1 tsp red pepper paste
1 tbsp flour
about 100ml water
2 tbsp starch
salt to taste


sauce:
2 garlic cloves
200 g fresh spinach
400 g thich natural yogurt
salt and black pepper to taste
½ lemon juice
50 g butter
1 tsp dried red pepper flakes
½ tsp dried mint

What you have to do:


Pour fine bulgur in a bowl and add 100ml boiling water. Stir, cover,  and leave to soak for 10 minutes. 

Peel and chop onion. Put the onion and beef into a food processon with 1 tbsp of water. Pulse and blend until you get a sticky paste. Transfer the paste into a bowl with bulgur and add the spices - allspice, cinnanon, salt, black pepper, red pepper paste and flour. Knead everything all together for 10 minutes until everything is well combined. If the dough is still crumbly, add a splash of water and knead until you get a ball of dough. Shape hazelnut size balls and roll them in starch. 

Bring a pot of water to boil, add some salt and boil the balls for 6-7 minutes. 

Meanwhile make yogurt sauce. Peel and finely chop garlic. Chop the spinach. In a pan preheat some oil and add the garlic and a few seconds later add all the spinach. Stir until spinach is whilted. Cover and  cook for 2 minutes. Then remove from the heat and leave it to cool. Drain the spinach a bit to get rid of the juice access. Mix spinach with yogurt, season with salt, black pepper and lemon juice. 

In a small saucepan melt butter and add red pepper flakes. Mix and remove from the heat. 

Spread the yogurt and spinach on a big serving platter. Add drained bulgur and beef kofte, drizzle with melted butter with red pepper flakes. Sprinkle with dried mint. Serve and Enjoy!



Komentarai